Home > Anchete > Managerul Institutului Fundeni a introdus ilegal o universitate privată în spital și a primit post de conferențiar

Managerul Institutului Fundeni a introdus ilegal o universitate privată în spital și a primit post de conferențiar

Concursul organizat de Ministerul Sănătății pentru ocuparea funcției de manager al Institutului Clinic Fundeni stă sub semnul întrebării. Actualul manager al spitalului, care candidează pentru a ocupa pentru a treia oară fotoliul de șef al instituției sanitare este acuzat că a încălcat legislația în vigoare. Carmen Orban, cunoscută ca o apropiată a vicepremierului Mircea Ciolacu, a introdus în spitalul Fundeni o universitate particulară, în cadrul căreia figurează ca angajată.

 

Ministerul Sănătății organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager al Institutului Clinic Fundeni. Printre cei înscriși se numără și actualul șef al instituției, Carmen Orban, care candidează pentru al treilea mandat la conducerea instituției spitalicești. Orban este însă acuzată că a încălcat legislația în viguare, introducâbd în institut o unitate de învățământ superior particulară, unde predă.

Chiar înainte să fie promovată pe postul de conferențiar în cadrul Universității Nicolae Titulescu, managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a încheiat un contract între instituția de învățământ superior privată și spital pentru practica studenților. Institutul Fundeni avea însă deja contract cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Dr. Carol Davila” București, fapt ce contravine legislației în vigoare, conform Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul superior (ARACIS).

Standardele agenției pentru „disciplinele clinice medicale și chirurgicale” prevăd că toate disciplinele cu stagiu vor avea baze clinice cu folosire proprie, nefiind admise mai multe facultăți în aceeași bază clinică.
De asemenea, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învățământului postuniversitar de specialitate medical, medico-dentar și farmaceutic uman contractul încheiat de managerul Orban cu universitatea privată este ilegal, „Unitățile clinice universitare se înființează, la propunerea instituției de învățământ superior, prin ordin comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății și familiei. Într-o unitate clinică universitară activitatea de învățământ este susținută de o singură instituție de învățământ superior sau, după caz, de o singură facultate cu profil medico-farmaceutic uman”, aeară HG 899/2002, la Articolul 21, alineatul 3. Acestea în condițiile în care, Clinica de Chirurgie a institutului Fundeni a fost dintotdeauna baza clinică de învățământ universitar, postuniversitar, cercetare științifică medicală și educativ medicală continoă a Universității de Medicină și Farmacie „Dr. Carol Davila” București.

Mai mult, pentru introducerea instituției de învățământ superior privată în Institutul Fundeni, managerul Carmen Orban a scos din baza clinică a Clinicii de Chirurgie Generală 25 de paturi, ce au fost alocate Universității „Titu Maiorescu”.

 

Costin Munteanu

 

Lasa un comentariu

Facebook