Home > Externe > Turcia: SUA ”se joacă cu focul” înfiinţând o forţă siriană de securitate la graniţă ce include miliţia kurdă YPG

Turcia: SUA ”se joacă cu focul” înfiinţând o forţă siriană de securitate la graniţă ce include miliţia kurdă YPG

Vicepremierul turc Bekir Bozdag a declarat luni că Statele Unite ale Americii (SUA) ”se joacă cu focul” înfiinţând o forţă siriană de securitate la graniţă ce include miliţia kurdă YPG, relatează agenţia Reuters.

 

Duminică, coaliţia internaţională aflată sub comanda SUA, a indicat că acţionează împreună cu miliţia kurdă siriană pentru a înfiinţa o nouă forţă de graniţă de circa 30.000 de oameni.

Turcia consideră miliţia kurdă YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd), care va face parte din această forţă, drept o grupare teroristă.

Odată cu reducerea ofensivei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), coaliţia internaţională şi aliaţii săi din Forţele Democratice Siriene (FDS) încep să se intereseze de securitatea la frontieră, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al coaliţiei, colonelul Ryan Dillon.

”Scopul este de a forma o forţă de circa 30.000” de oameni, din care aproape jumătate vor fi membri ai FDS, o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi ce a reprezentat vârful de lance al luptei împotriva Statului Islamic, a indicat el, adăugând că ”există circa 230 de indivizi care sunt pe cale de a fi instruiţi”.

Cu sprijin aerian şi logistic din partea coaliţiei, FDS au reuşit să-i alunge pe jihadişti din numeroase sectoare din nordul Siriei. Membrii săi controlează teritorii de la frontiera cu Turcia în nord, cu Irak în est. La vest ei au poziţii vecine cu cele ale regimului sirian.

Ankara nu a întârziat să reacţioneze duminică, dând asigurări că această nouă forţă ”ar legitimiza o organizaţie teroristă”, referire al YPG, care domină FDS. AGERPRES/(AS – autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Lasa un comentariu

Facebook