Home > Anchete > DOSARUL BAZA CUTEZĂTORII. Oameni de afaceri condamnați, politicieni și lideri sindicali se întâlneau la clubul lui Dinu Pescariu. Udrea, ținută la poartă

DOSARUL BAZA CUTEZĂTORII. Oameni de afaceri condamnați, politicieni și lideri sindicali se întâlneau la clubul lui Dinu Pescariu. Udrea, ținută la poartă

Miniștri, sindicaliști și oameni de afaceri condamnați pentru evaziune fiscală purtau discuții importante la clubul lui Dinu Pescariu, concesionat de la Ministerul Educației.

 

Potrivit surselor din Ministerul Educației, Dorin Cocoș ar fi discutat preluarea unor afaceri deținute de el și fosta sa soție, Elena Udrea, de către Cristian Borcea, pe atunci acționar la FC Dinamo. Ulterior două ștranduri din București, concesionate, au fost cedate de Borcea fostei soții, Alina.

Cocoș avea acces gratuit la clubul lui Dinu Pescariu, însă, potrivit sursei citate, Elena Udrea trebuia să-și plătească abonamentul la centrul de sport și spa. În timp ce Cocoș se afla într-o întâlnire cu Pescariu, Elenei Udrea îi era interzis accesul, pe motivul că abonamentul îi expirase.

Președintele Confederației Naționale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, participa de asemenea la diverse întâlniri la clubul lui Dinu Pescariu.

Clienți fideli ai clubului era și frații Victor și Ioan Becali, condamnați la închisoare în “Dosarul transferurilor”.

Foștii miniștri ai Educației, Daniel Funeriu și Mihnea Costoiu au jucat, pe rând partide de tenis cu Dinu Pescariu. Costoiu este chiar cel care a semnat, în calitate de secretar de stat, contractul prin care lui Dinu Perscariu i-a fost concesionată fosta bază sportivă “Cutezătorii”. Ulterior, contractul lui pescariu a fost prelungit printr-un act adițional, semnat, potrivit Ministerului Educației, de Ecaterina Andronescu. “Actul adiţional nr. 16.832 de cesionare a Bazei Cutezătorii către Fundaţia Dinu Pescariu pe o perioadă de 25 de ani (până la data de 05.03.2034) a fost semnat de ministrul Ecaterina Andronescu la data de 23.06.2009”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, din perioada în care la conducerea Învățământului se afla Cătălin Baba.

Baza Cutezătorii a fost închiriată în 2004 Fundaţiei Dinu Pescariu, pentru zece ani, respectiv până în martie 2014, pentru o chirie de 9.000 de euro pe lună. Contractul de locaţiune a fost încheiat atunci între RA-APPS şi Fundaţia Dinu Pescariu.

În 2009 a fost semnat un act adiţional prin care contractul a fost prelungit până în 2034, iar acesta prevede şi acordarea a 75 de abonamente pentru Ministerul Educaţiei.

 

Costoiu și Pescariu, sub control judiciar

 

Fostul ministru pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu şi fostul tenismen Dinu Pescariu au fost plasaţi sub control judiciar de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, ancheta vizând modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere prin care Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”. Costoiu ar fi semnat prelungirea contractului deşi acesta era în curs de reziliere, iar imediat după preluarea bazei sportive fundaţia lui Pescariu a îngrădit accesul copiilor la clădirile şi terenurile de sport proprietate a statului şi a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”, folosind-o în scopuri comerciale. Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproape 94 de milioane de euro.

Potrivit DNA, Mihnea Costoiu, secretar de stat în Ministerul Educaţei la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu, iar Dinu Pescariu este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, cei doi fiind plasaţi sub controlul judiciar pentru 60 de zile.

Dosarul în care cei doi sunt cercetaţi sub control judiciar vizează modalitatea încheierii unui act adiţional, în 23 iunie 2009, prin care a fost prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) aprilie 2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti – construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 hectare – fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”.

Actul adiţional din 23 iunie 2009 la contractul încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu” a fost semnat din partea Ministerului Educaţiei Naţionale de către secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundaţiei „Dinu Pescariu” documentul a fost semnat de c[tre fostul tenismen, fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei.

Procurorii DNA spun că actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia ”Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere. Acţiunea în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale, care devenise administrator al Bazei „Cutezătorii”.

Astfel, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, acelaşi minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune. Potrivit procurorilor DNA, Costoiu a încheiat actul adiţional la contractul aflat în proces de reziliere deşi cunoştea această situaţie.

„Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9000 de euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu” a unor facilităţi în sumă de 400.000 de euro/an, constând în: antrenamente de tenis – aproximativ 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),  abonamente la Clubul sportiv – aproximativ 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an), teren de fotbal – aproximativ 30.000 euro/an şi facilităţi pentru elevi – 150.000 euro/an”, spun procurorii DNA.

În realitate, imediat după preluarea Bazei ”Cutezătorii”, Fundaţia ’’Dinu Pescariu” îngrădise accesul copiilor la clădiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine, proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare diverse activităţi. De asemenea, Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”, respectiv desfăşurarea de activităţi de către copii,  folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului.

Prejudiciul estimat, cauzat Ministerului Educaţiei începând din 2009 şi până în prezent, este de aproximativ 93.481.200 euro, reprezentând diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plăteasca MEN în urma exploatării construcţiilor şi terenului din Baza Cutezătorii şi chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

Ministerul Educației a mai promis că abonamentele gratuite folosite de directori sau consilieri precum Melania Mandas Vergu (consilier al ministrului Daniel Funeriu, ce a beneficiat de gratuitate la clubul de spa și după ce a părăsit funcția) vor ajunge la elevi. „Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret vor avea atribuţii de organizare şi monitorizate a Bazei Cutezătorii, pentru pregătirea elevilor capabili, niciun angajat al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului neavând abonament pentru diverse activităţi în această zonă”, a declarat Cătălin Baba, când deținea funcția de ministru.

Acest lucru nu s-a întâmplat însă.

Ministrul Educaţiei de atunci a precizat că, din datele pe care le-a primit, a constatat că la Baza Cutezătorii erau 75 de abonamente.

 

Andronescu scapă sau intră în alt dosar

 

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a spus la DNA, unde a fost audiată timp de peste două ore în dosarul privind baza sportivă “Cutezătorii”, că nu l-a întânit niciodată pe Dinu Pescariu.

Ea este contrazisă categoric de fostul tenismen, care spune că a avut nenumărate întâlniri pe acest subiect, atât în biroul său de la Ministerul Educației, cât și la baza Cutezătorii.

Dinu Pescariu: ”Mi se pare un pic aberant să spui că tu nu ai ştiut. Mi se pare aberant să te delimitezi total, în condiţiile în care din punctul meu de vedere nu e nimic de care să îţi fie ruşine.

Fostul sportiv susține că deja a început să pună la dispoziția anchetatorilor documente care să dovedească faptul că tot ceea ce a făcut la baza Cutezătorii a fost perfect legal.

Procurorii DNA au pus sub urmărire penală trei directori din Ministerul Educației într-un dosar în care se vizează felul în care a fost concesionată Baza Cutezătorii de la Ministerul Educației către omul de afaceri Dinu Pescariu.

Redăm mai jos comunicatul de presă al DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 948 din 10 octombrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmăririi penale față de suspecții:

PĂUNICĂ MIHAI, la data faptei director general la Direcția Generală Buget Finanțe Patrimoniu și Investiții din cadrul Ministerului Educației Cercetării și Inovării,

ISPAS GABRIEL LIVIU, la data faptei director general adjunct la Direcția Generală Juridic și Control din cadrul Ministerului Educației Cercetării și Inovării,

LEAHU GABRIEL, la data faptei director general la Direcția Generală Logistică din cadrul Ministerului Educației Cercetării și Inovării,

pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

 

Laurențiu Mușoiu

Lasa un comentariu

Facebook